Moj Prostor

+381
Maksima Gorkog 38, 11000 Beograd, Srbija
Pon – Sub: 8.00 – 18.00
Licenca:
Facebook

Konstantan rast cena nekretnina je nešto na šta smo se uveliko navikli, ali se u opštem rastu prosečnih cena kvadrata u Srbiji vrlo često previde luksuzniji objekti koji se cene u astronomskim iznosima. Cene kvadrata luksuzne novogradnje, trenda koji je pored celog sveta izgleda zahvatio i nas, u nemalom broju slučajeva prestižu cene prosečnih i za nekoliko hiljada evra.

Najveći broj ovih stambenih objekata nalazi se u atraktivnim opštinama i naseljima kao što su Dedinje, Senjak, Novi Beograd i Savski Venac, ali i u poslednje vreme i na drugim lokacijama kao što su Voždovac i Zvezdara gde se sve više oglašava prodaja luksuznih stanova u savremenim kompleksima.

– Kako se radi o modernim stambenim kompleksima koji se grade u velikim gradovima, investitori su prema pulsu potraznje i locirali takve komplekse na najatrtktivnijim gradskim lokacijama, kaže za “Blic Biznis” Jelena Davidović sa oglasnog portala Nekretnine.rs.

Ona dodaje da su ti lukszni stambeni kompleksi, kondominijumi, zatvorenog tipa sa recepcijom i obezbedjenjem, da pružaju sadrzaje kao što su pokrivene garaže, park, spa centar, teretana, prodavnica, kafić, restoran, a veći mogu imati i svoja obdaništa i škole.

– Ovakva naselja su zamisljena da život u njima čine bezbednijim, udobnijim i sadržajnijim. Uzimajući u obzir celokupan sadržaj ovakvih objekata jasno je ko su investitorima ciljna grupa, nastavlja Davidović.

Davidović dodaje i da su ta ciljna grupa “najplatežniji kupci koji su spremni da plate cenu vrednosti jedne ovakve nekretnine”.

– Poznato je da na tržištu vlada informacija da su trenutno najplatežniji kupci zaposleni u IT industriji, kao i vlasnici bizinsa iz Srbije kao i iz regiona, zaključuje Davidović.

Da se stanovi grade za regionalnu biznis elitu, za “Blic Biznis” je potvrdio i jedan dugogodišnji učesnik na tržištu nekretnina.

– Stanove kojima se cena kvadrata broje u hiljadama, uglavnom kupuju regionalni multimilioneri. Prosto, Beograd je jedan od regionalnih centara, i oni vrlo često biraju da u svakom imaju neku nekretninu u svom vlasništvu, pogotovo ako često borave u datom gradu, priča naš sagovornik.

Cene luksuzne novogradnje

Na Dedinju cene kvadrata se kreću od 2.000 do 3.000 evra. Na primer za jedan luksuzan stan na Dedinju od 250 kvadrata (četvorosoban) treba izdvojiti oko 3.000 evra po metru kvadratom. Dok za jedan manji čija kvadratura iznosi 97 metara kvadratnih, treba izdvojiti 2.500 evra po kvadratu.

Cena kvadrata luksuznih nekretnina na Vračaru se kreću oko 4.000 evra.

Na primer, za jedan luksuzni penthaus na Vračaru u neposrednoj blizini Hrama Svetog Save, površine 216 kvadrata potrebno je izdvojiti 4.335 evra po kvadratu. Na opštini Savski venac, luksuzni stan u Resavskoj ulici površine 136 kvadrata se trenutno prodaje po ceni od 492.593 evra, tj. 3.622 evra po kvadratu. Četvorosoban stan na Dedinju, površine 206 kvadrata, košta nešto više od 3.680 evra po kvadratu, tj. 900.000 evra ukupno.

Što se tiče Novog Beograda prosečna cene kvadrata ovakvih stanova je 4.000 evra. U pojedinim naseljima u ovoj opštini nema stanova koji mogu da se plate manje od 3.000 evra za kvadrat, a maksimalne cene su trenutno “zakucane” na nivou od oko 7.000 evra.

Najskuplji kvadrat krajem 2021.

Najskuplji kvadrat stambenog prostora, u poslednjem tromesečju 2021. godine, prodat je u Beogradu na vodi i iznosio je 10.068 evra, objavio je Republički geodetski zavod.

Tako je u opštini Savski venac, prema Izveštaju o stanju na tržištu nepokretnosti za poslednji kvartal 2021, relizovana najveća cena. Zatim sledi Vračar sa najvišom cenom od 3.937 po kvadratu, u novogradnji.

Izvor Blic